Best Blogger Tips

Wednesday, 8 October 2014

Mad'u bunga dan mad'u pinecone

'Adalah hujan yang menyemarakkan bunga, bukan petir'

'Your point?'

' Dalam 'menyemarakkan' peribadi mad'u, 'approach'nya perlu gentle macam hujan, bukan gerun macam petir. Daie sekarang terlalu bersifat petir dari hujan'



'Huhu. Betul tu. Tapi kau ambil contoh bunga. Bunga memang kena gentle dengan dia. Sifatnya 'delicate' gitu. Perlu berhati-hati. Tapi bagaimana pula dengan buah pinecone?

'Kenapanya dengan buah pinecone? Macam lari topik je kau ni'

'Haha. Untuk 'menyemarakkan' buah pinecone (nak sebarkan benihnya jadi pokok), pinecone itu perlu undergo intense heat. Dalam erti kata lain, pinecone ni perlu kena dengan api baru boleh keluar benih jadi pokok. Sebabnya pinecone ni keras diselaputi dengan cecair pekat bernama resin. Hanya api boleh mencairkannya. Bukan hujan. Itu fasal hutan kekadang perlu 'forest fires' ni. Untuk tampil lebih cantik.

'Jadi maksud kau kita perlu daie bersifat api? Begitu?'



'Haha. Sama ada nak ambil approach api atau approach hujan perlu consider mad'unya pesen apa. Adakah mad'unya bersifat bunga, (perlu berlembut dengannya) atau bersifat pinecone (perlu pendekatan yang lebih tegas). Ada faham?

'Ooo. Jadi kita harus fleksibelkan diri lah ye? Mengikut 'target' kita?'

'Yes. Lain orang lain cara. Ada yang mengibaratkan daie ni umpama doktor dan mad'u sebagai pesakitnya. Doktor, tugasnya yang pertama adalah harus mendiagnosis pesakit. Cari masalahnya apa. Apakah kaedah paling sesuai. Kemudian baru beri ubat ubatan yang sepatutnya. Begitu juga daie. Setelkan taaruf dan tafahumnya. Fahami mad'u. Baru beri 'ubat' berupa kata nasihat dan teguran'

'I see. Tapi ramai daie 'skip' part diagnosis tu kan? Terus aja bagi 'ubat''

'Itulah pasal, niat nak menyembuh, tapi pesakit makin sakit. Niat nak menasihati, tapi mad'u makin jauh. Walhal nabi pun suruh kita mendekati mad'u mengikut kemampuan akal mereka. '

'Faham faham. Tapi kan dude, kau tadi sebut dua jenis mad'u je. Mad'u bunga dan mad'u pinecone. Aku nak jadi mad'u pesen lain boleh?

'Haha. Kau nak jadi mad'u apa? Dan dah kenapa?'

'Kau tahu bunga silphium perfoliatum? Dia pesen bunga yang boleh tahan extreme weathers. Kena gasak dengan banjir ke salji ke watlek je. Weather biasa biasa macam hujan pon watlek je. Aku nak jadi mad'u pesen bunga yang ni. Kekadang kita terlalu fokus nak beri nasihat macamane, jadi daie yang macamane, terlupa nak belajar TERIMA nasihat macamane, jadi mad'u yang macamane. Bagaimana silphium menerima variety cuaca, aku mahu belajar menerima variety approach daie.'

'Betul tu. Kekadang kita kena bersikap berlapang dada. Daie datang pelbagai cara. Ada yang buat style gentle ada yang gasak sikit. Tak mustahil mereka ada silapnya. Jadi takleh jugak nak demand 'Selagi dia tak nasihat aku soft soft jangan harap aku dengar' Takleh jugak 'huhh! Nasihat aku gaya lembut lembut  ni untuk aku yang hati batu mana hingin aku dengar'. Ego tu namanya'

'Jadi mad'u adaptable gituhh.'

'Dan jadi daie fleksibel gituhh. Pehhh. Mantap amar makruf nahi mungkar di donia ini nanti'

'Kita saling berpesan-pesanan ye bro'

'InsyaAllah. Teguran itu kan tanda kasih sayang.'


Peah : Saya pesen bunga. Bercita cita jadi silphium. InsyaAllah aamiin.




                                                                   *Tamat*

2 comments:

Muhammad Syamim Mohd Sabri said...

👏👏👍👍

Muteq Chin said...

buat sendiri ke kak? mantop la!! :)

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...