Best Blogger Tips

Saturday, 9 May 2015

No, not what I've taught them, but what THEY've taught me.. :) #1stpracticum


Pada 8 mei yang lalu, maka tamatlah perkhidmatanku sebagai guru praktikum di SK Desa Tasik. Whewww what an experience! Honestly speaking, I was a lazy and lamey teacher, but the pupils were lovely. Rasa menyesal tak give my best, tak give my all. Because the pupils were my first babies.. My anak-anak sulong. My lab rats. My experiments. They were the first to see my shortcomings as a teacher, my efforts, my passion, my struggle, my love..

And the 1 month that I get to be with them, I've learnt so much. Betullah orang kata, you can learn so much from children.. So kat sini aku nak list benda-benda yang aku dah belajar dari anak-anak muridku sayang!

1) To show your appreciation and love without shame, like its a badge of honour.

Children are honest. They say 'I love you' repeatedly, without any fear of not getting an ' I love you too' back. They don't mind if they've said it too much, or it if sounds all mushy. Even the boys, even the naughty ones. Even the ones that I always get mad at, ones I always ask to stand up on chairs for being noisy, ones that I don't give much attention to compared to the others. Kita da besar ni, nak cakap 'I love you' and 'Thank you' tu punya payah, sebab takut bunyi 'clingy' atau 'overly-attached' atau lemah lembut gemalai sangat. Dah tua kena ajet-ajet taff takde emosi gituuhh.. Tetapi tidak mereka. Walaupon aku takde jasa apa sangat pon (and I'm not being humble here), walaupon aku bersama mereka sebulan cuma, but the outpouring of love and appreciation from them are overwhelming. Nangis wohh aku akhirnya. 

Sorang budak ni, Qutnizan namanya.. Memang sangat nakal. Aku salu suruh dia berdiri atas kerusi. Kalau minta buat kerja malas-malasan. Tapi hari terakhir aku, dia bagi aku home-made card yang dia lukis dan tulis sendiri..Depan kad, tulis besar -besar 'We <3 Miss Soffea'.. Ayat dia dalam kad tu 'Masa miss mula-mula masuk dulu, takde sapa nak layan miss. Tapi lama-kelamaan, semua orang sayang miss.'. Berdepan dengan aku, minta aku jangan pergi. Minta aku ajar lagi. Minta maaf atas kesilapan sebelum ini. Waduh sebak! Tak sangka dihukum berkali-kali masih reti memberi apresiasi.

Aku paling terharu mereka ambil marker pen aku yang kaler kaler tu nak tulis nota nota cinta di whiteboard. Sebab asyik tak cukup ruang, ramai yang padam kawan punya sampai jadi gaduh.. Ada siap tulis warning kat board jangan padam dia punya! Haha lucu-lucu. My second last day mereka buat cheers 'We love Miss Soffea'.. Wuuu :'( :'( :'( Aku jadi awkward tak reti nak respon macamane hanya mampu cakap 'awwww'. Thankyou children! I love you all too!


2) To be forgiving. To let things go. 

Babes and dudes, aku ni jadi teacher leh tahan garangnya. Mengamok tak cukup jari haa bilangannya. Aku dok kutuk sistem punishment tapi aku ni suka gak punish budak. Sadist gitu. Pembaris 1 meter tu aku hentak hentak nya haaa kat atas meja sampai terdiam semua. Habis pasif bebudak hyper aku. Kah3. Jahat k. Tapi bebudak ni, the next day buat macam it never happened. Kekadang amarah aku ni tak padan dengan salah. Tapi the next day, bukan nak dendam, bukan nak merajuk, siap datang meja 'Miss let me carry that for you!' (walaupon hanya lah pencil box), and said sorry for yesterday. Kita dah tua bangka ni, salah kecik pon tanak maapkan sampai mati. I wish I have a heart as big as theirs to forgive and let go. I'm sorry children, for all my faults.. Grow up in age and maturity, but always keep your pure heart.. :) 

3) To be eager and excited about life. 

My children were always excited for learning. They got excited over getting the correct answers, were not easily put off when they've got the wrong answers. Nak sifu motivation, kau tengok budak-budak belajar. Everything is a wonder to them. Everything is exciting. Serious aku envy dengan positive energy mereka.. Bila seseorang da meningkat dewasa (ecece aku ajet-ajet matang sekarang), the stresses of life brings you down. You don't think about the fresh new start of tomorrow, but you dwell with the doomness of now, of today. You don't think you can escape, like ever, like there's not gonna be some light at the end of the tunnel. Kids on the other hand, though they have their bad days too, they would always think ' Well there is always tomorrow'... Kids, I'm inspired!

4) To always ask. 

Miss can I go to the toilet?
Miss, can you speak slower, I don't understand..
Miss can I speak in Melayu, I don't know..


Miss ajar lah kami lagi!
Miss jadikan saya anak angkat miss!
Miss datanglah jumpa kami!
Miss bawaklah kami jalan-jalan!
Miss, janganlah tinggalkan kami.... 

Da besar, kita malas da nak meminta. Nak bertanya. Independent katanya.. Sampaikan doa pada Tuhan pon sudah hilang kesungguhannya.. Teringat aku pada pesanan seseorang, nak minta sesuatu kepada Allah, mintalah sepertimana budak kecil.. Tidak kenal erti penat, erti putus asa, akan minta sampai dapat! Orang 'dewasa' ni pon sudah kurang bertanya. Sombong agaknya. Takut dianggapi bodoh. Sudah rasa dirinya pandai. Walhal budak-budak ini tidak pernah malu mengaku tidak tahu.. Thank you children, for making me feel needed.. Walhal adalah aku yang perlukan mereka .. :') 

5) You can't save everyone

Ok. This is one of the toughest lesson of all. Of course kau nak SEMUA orang jadi rajin belajar, dengar kata, faham pelajaran. But that's unrealistic, you know that, but you still want it. That already made me demotivated the first week in as a teacher. Unrealistic goals lead to REAL pain. Dalam dunia ni, kita nak semua benda nampak, nak semua benda immediate. Barangkali dek kecanggihan teknologi, dek kepantasan globalisasi, semua benda kita nak super fast and furious jugak. Nak budak faham segera. Siapkan kerja segera. Semua segera! segera! segera! Agaknya kita mengharap pemahaman anak murid ni selaju siapnya maggi segera. Always remember "Don't judge each day by the harvest you reap but by the seeds that you plant.".. 

6) The satisfaction of imparting knowledge

Kelas aku low-proficiency. Third class but they can have real trouble in understanding the simplest of English. The first day teaching, aku minta mereka salin the first sentence of each paragraph. Siap tunjuk contoh segala apa bagai. Some still got it wrong, so I didn't have high expectations for them.

Haritu aku decide nak ajar benda payah sikit, and aku buat lagak berani nak ajar mereka benda susah tu waktu lecturer aku nak datang observe. Aktiviti dia adalah transferring information from non-linear text to linear text. Mereka perlu menganalisis pie chart dan text and vice versa. Waktu mengajar tu, serious budak-budak aku semua pasang muka blur gila tak faham. Pasif gila semua orang. Aku tanya 'Class, do you understand?', krik krik gila tak macam biasa. Dalam hati dah risau, macamane ni. Beberapa orang angkat tangan cakap 'Miss, I don't understand'.  So I repeated my explanation. Lari lah sikit masa teaching aku, but macamane nak go on to the next stage kalau mereka tak faham right? So aku tanya sekali lagi, separuh kelas kata faham.. Aku anggap itu green light untuk go on.. Buat aktiviti seterusnya, (game quiz).. ALHAMDULILLAH, faham rupanya! And I mean EVERYBODY! Pehh puas beb! Buat lagi satu activity, sebab game quiz tu aktiviti berkumpulan, next activity aku bagi tasksheet mereka kena lengkapkan secara individu.. Everybody got it right. I was majorly surprised, and of course pleased! Syamim yang suka buat leka dalam kelas aku pon participate and got his answers right! Aku jarang ajar benda susah-susah sangat sebab suka berada dalam comfort zone, suka rasa confirm-confirm objektif pelajaran tercapai.. So bila mereka berjaya faham, waduhh terharunya hanya Allah saja tahu! Thank you my lovelies, for you have taught me knowledge too! 

*            *            *

Hahaha sekian sahaja laporan dari Miss Soffea. There's just so much to share, and I can't put all my experiences into words, maka ini sahaja yang mampu. When they say that teaching is a noble profession, a fulfilling job...


I get it now. :)



Friday, 20 March 2015

Kisah adaptation #Story 1 : Sesat di Kota London


Kisah lucu – Sesat di kota London

*Kalau tak lucu soyii yahh, hiks*

Kisah ni aku sudah ulang entah ke berapa kali. Kawan-kawan terdekat pasti tahu. Kenapa? Sebab cerita ni memang significant dengan diri aku. Cerita ni pasti akan terpahat dalam kotak memori aku sampai bila-bila. Long-term punya memory. Tapi belum lagi ku abadikan dalam bentuk penulisan. Aishhh, tak leh jadi ni! Tak semena-mena aku kena amnesia (minta dijauhkan) tak ingat dah kisah ni. Haha. Kepada kawan-kawan yang dah tahu kisah ni, penulis memohon maaf menyajikan cerita basi. ;)

Well this happened in 2002.  Buat sesiapa yang tak tahu, pada tahun itu Abah aku telah ditawarkan untuk bekerja di United Kingdom.  Waktu tu aku baru darjah 3 tak silap aku. Maka terbanglah kami sekeluarga ke negara empat musim tu. Pergi negara omputih tapi English aku hancussss! Satu patah haram pon aku tak reti! Well, tak kisah lah kan. Lama-lama aku belajar lah, ade time lagi. But I never knew I needed it so soon…

Long story short, pada suatu hari (ecece macam fairytale dah) aku, Mama and Adik nak pergi pejabat Abah. Maybe time tu kitaorang dah beberapa bulan stay UK. Sampai kat stesen bus tu, Adik dan Mak aku gaduh tentang nombor bus yang perlu dinaiki untuk pergi ke pejabat Abah. Aku tak tahu menahu dan tak ambil port pon, aku ikut je. Mak aku kata nombor 53, adik aku kata nombor 35 (ekceli nombor bus bertukar-tukar setiap kali penceritaan since aku dah tak ingat, tapi pastinya nombor mana dulu mana yang kemudian yang Adik and Mama aku gaduhkan tu, hehe). Nak dijadikan cerita, bas nombor 53 tiba..

“ Haa yang ni lah basnya” kata Mama. Lalu aku masuk bas.

“Bukanlah Mama, adik ingat, nombor 35” kata Adik. Lalu aku keluar bas.

“Ish ye lah, yang ni, 53 nombor yang betulnya”. Lalu aku masuk bas balik.

Benda ni berulang banyak-banyak kali. Masuk bas ikut pintu keluar. Keluar bas pon ikut pintu keluar. Tapi Mama and Adik aku masih tercegat di stesen arguing-kan nombor bas. Tak perasan barangkali aku yang dok buat roundabout di hadapan mereka. Sekali…!

“Tap!”. Pintu bas tertutup. And waktu tu aku dalam bas! And Mama and Adik aku masih di stesen! And driver bas tak perasan since aku masuk ikut pintu keluar! And bas dah mula bergerak laju! Hohoho, kalut tak kalut aku cakap kau!

Okfoine. Aku alone dalam bas penuh dengan orang omputih dan sepatah haram bahasa orang omputih aku tak tahu. Great. Just great. Aku tak tahu nak minta tolong cemane pon! Kau bayangkan! So aku cakaplah..

“Please...please…”

Dengan muka yang dah nak nangis. Haha aku tahu please selalu digunakan untuk merayu, so aku pakailah. Perkataan ‘help’ pon taktahu, bengap tak bengap aku kocik-kocik dulu. Haihh, IQ tahap menteri dah *oopss!*  

Sorang penumpang omputih ni perasan kodd and dia paham aku in trouble waktu tu, so dia pergi ke driver and cakap ‘stop the bus’. So aku keluarlah, dengan juraian air mata cuba mencari ibu aku :’( Mama aku pasti dah perasan aku takde so probably diorang dah tak takde kat stesen lalu sesatlah aku di kota London. Dah lah aku tak kenal tempat tu. Orangnya tak cakap bahasa aku lak tu. Aku muda lagi pulak tu. Kesian aku kecik-kecik dah stress gila gaban. Pastu!!!! Part ni yang kunun lawaknya tu..

Aku dihampiri oleh an African lady. Waktu tu aku dah nangis nangis merintih rintih sebut ‘Mama, mama, mama’.

African lady : “Heyy child where is your Mom? Did you lose your Mom?”

Aku : *Aku niatnya nak cakap AKU TAK TAHU. Tapi aku hanya tahu translation untuk Aku (I) dan Tak (No).. jadi bunyinya “I no.. I no..I no” *nangis-nangis*

Tapi of course, didengarinya adalah ‘I know’ iaitu ‘Saya tahu’. Maka konfiuslah African lady itu..Yelah kalau dah 'know' buat mende tercegat situ nangis-nangis kan? Jadi dia dok point semua perempuan bertudung sebut ‘Is that your Mom?’ atau ‘Is she your Mom’ and aku pulak tak putus-putus sebut ‘I no..I no.. I no..’ Dia pon naik tension agaknya lalu dia cakap ‘If you know, then where is your Mom?’ Hahahahaha sengal en aku.  Benda ni berlaku berulangkali untuk satu jangka masa yang agak lama jugak, and then, ALLAH NAK TOLONG!

Aku nampak cleaner tempat aku stay. Dia Indonesian, jadi keluarga aku rapat dengan dia. So aku pergilah ke arah dia. African lady tu mula-mula tanak lepaskan aku, cakap dia akan bawa aku ke police tapi nasib baik cleaner tu insist dia kenal aku and boleh bawa aku balik ke pangkuan keluarga. Alhamdulillah.

Sejak dari hari itu aku praktis dalam shower sebut hari-hari  ‘I don’t know, I don’t know’..

And kini aku dah bakal English teacher dah. Boleh lah aku sajikan kisah ni untuk anak-anak murid aku kelak. Cikgu kamu yang punya parah Bahasa Inggeris dia dulu kini dah jadi teacher kamu, jadi anak-anak murid jangan putus asa!

Hehe



Da'ie syok sendiri

DISCLAIMER

*This article was written last year? Methinks..Anyways share sebab rasa macam lucu.. Ada juga article yang similar HERE .

*      *      *

Bila kita jatuh cinta, kegilaan bermula. Habis semua mengenai si dia kita stalk. Dia suka makan apa, dia suka warna apa, kawan-kawan dia sapa, everything! Sebab apa nak tahu? Yelah, mestilah nak tahu, kata ponggg suka. Lagipon, kalau dah tahu, senang sikit nak approach dia .Kan?

Contoh, tahu si dia peminat kelab bola Arsenal.
Sibuk nak beli t-shirt Arsenal. Padahal tengok bola, huuhh langsung tak pernah. Ade dia, pakai lah baju tu, haa baru nampak macam ada something in common. hakhakhak !! 

Lagi satu, kita dapat tahu, favourite flowers, dia pink roses.
So, kita bagi dia sejambak! Supaya dia sukaaa.

Nampak tak? Dalam nak approach somebody, kita mengkaji sehabis mungkin.. Matlamat kita, kita nak dia suka sama kita balik. Tanak bertepuk sebelah tangan! Tanak syok sendiri! 

Begitu juga para da'ie. Kita kata, kita care for the ummah. Kita kata, kita love our family, our friends, the society. Sebab tu sanggup susah payah untuk turun berdakwah, nak menyampaikan kebenaran, nak melaksanakan amar makruf, nahi mungkar.  

Tapi perasan tak, kita ni banyak jadi da'ie syok sendiri je?

Ye, serious ss.

Dalam sibuk hendak menyampaikan, adakah kita mengkaji orang-orang yang kununnya kita nak kasi dakwah ni?
Mereka ni bagaimana?
Suka apa?
Adakah selama ini, cara penyampaian dakwah kita disukai, disenangi?  

Kalau ada orang komplen mengenai cara (dakwah) kita, cakap kita bosan, rigid, otak sempit..jawapan gila cliche..

'Allah nak uji aku ni. Nak tahu sama ada aku kuat ke tidak dalam berdakwah. Pedulikan orang. Aku tak hidup untuk please humans, but to please Allah'.

Yessss, aku paham wehh. Kita hidup dunia ni, nak kejar redha Allah, bukan redha manusia. TAPI, INGAT!
Hablumminallah dan hablumminannas, harus seimbang yowww. Kita dakwah punya takde strategi sampai orang pandang buruk pada dakwah tu. Sampai orang tak suka. Tak suka pada dakwah, tak suka pada pendakwah. Haa, adakah Allah akan suka?  

Lagi-lagi kita sebagai da'ie, harus dekat di hati masyarakat. Jadi, nak berdakwah perlu strategi. Kita perlu kaji, apa orang yang kita nak dakwah ni, suka. Orang yang sedang dilamun cinta akan bagi all out supaya cinta dibalas. You people, da'ie da'ie sekalian, harus begitu juga. Pikat hati masyarakat. Da'ie syok sendiri, Jangan sekali! Jadilah da'ie yang fleksibel, kreatif dan disenangi..

Hehehe.. ayat iklan sangat..

#SalamMuhasabah



Wednesday, 18 March 2015

Enough with the 'If I can do it, why can't you' backlash





‘Eeee, apa masalah dia sebenarnya? Aku watlek watpeace je, yang dia rasa payah sangat da kepehal? If I can do it, why can’t she?’

‘Aku dulu pernah jugak berada dalam posisi dia weh. Sama jawatan, same problem. I handled it just fine. Dia tu yang reti hadapi’

*          *          *
Sounds familiar?
Lazimnya ini berlaku bila kita lihat incompetency mereka yang lain. Dan lazimnya peluang nak lihat incompetency ni di tengah-tengah kehangatan konflik, time buat kerja bersama dll.

PALING LAZIM ayat ni terpacul dari mulut seseorang bila dia sudah mampu, so tengok orang lain tu tak mampu geram sangat rasa.

Dalam kemarahan aku, ada jugak terpacul ayat-ayat yang similar.

Bila fikir balik rasa nak tembak my old-self dengan peluru kesedaran bertubi-tubi!

Honestly, enough already with the ‘If I can do it, why can’t she/he?’

Tanya diri sendiri, adakah segala kemampuan orang yang diperlekehkan itu, kau jamin dapat buat?

Kalau dia pandai kawal marah, kau mampu?
Kalau dia pandai senyum time hati tengah robek, kau mampu?
Kalau dia pandai tahan diri dari mengumpat, kau mampu?
Dan entah apa lagi kelebihan dia yang tak diketahui..


Jadi mengapa kau persoalkan kekurangan dirinya sewenang-wenangnya?

‘Eh tak boleh ke kita nak tegur kekurangan? Apa nak biar sahaja? Ini untuk kebaikan orang itu jugak ok. ‘

No, no. Boleh naik gila aku kalau segala kekurangan kita buat senyap sahaja, tanpa ditegur. Aku juga ada kekurangan yang perlu teguran.

Yang aku nak HIGHLIGHTKAN adalah mempersoalkan kekurangan orang lain berdasarkan kelebihan diri sendiri. Mana fair wohh dudes and babes.

Family background, sama kah?
Konflik yang pernah dihadapi, sama kah?
Kawan-kawan, sama kah?
Hatta adik-beradik pon boleh bagai langit dan bumi perbezaan personalitinya ini kan orang luar weh!



So how the heck could you expect a person to have the exact same capabilities as you?

What might be easy for you might be damn difficult for others.
And what might be damn difficult for you might be easy peasy for others.

Open up your mind a little. 
‘Apa yang susah sangatnya? Aku ok je buat’ <-- This sentence? Get rid of it from your life’s dictionary.

Kekadang tu kita terlalu menemplak masalah kita lupa nak cari root problem.

Everyone is the way they are because of a reason.
It doesn’t mean that all their weaknesses and bad qualities can be excused, but it DOES mean that we must have some understanding on our part.

Salam munasabah.
#Sentapanuntukdirisendiri

P/S :

There are two sides of the coin to this.

If you are the person who feels others are in need of change (THEY're the ones incompetent), have PATIENCE and UNDERSTANDING. Have some PERSPECTIVE and EMPATHY. It’s not easy, but the inability to have patience, understanding, perspective and empathy is what’s lacking in your part, so fix yourself first.



If you are the person who are constantly told to change, and yet you find it difficult because of your family background, past experiences bla bla bla. I get it. People say it’s just an excuse but it’s not. No one truly can truly understand your struggles coz no one is you. But life’s circumstances cannot define you and it should not. In the end it is still your choice, so you can tell your family background, past experiences bla bla bla they can buzz off and you will decide how you should be, despite everything.

Peace :)

Sunday, 15 March 2015

The slow blooming seed of good deed


Kalau tengok gambar ni aku rasa nak nangis. Mungkin sebab arwah cousin pon ada tanam pokok mangga dan sampai sekarang kalau balik kampung kami dapat menikmati buah mangga yang manis. 

Tapi bukan itu fokus penulisan aku kali ini. Aku mahu melihat gambar ini lebih dari makna 'literal' dia. 

Kalau kita tengok dalam gambar di atas ni, ada seorang lelaki menanam pokok. 
Pokok itu kemudiannya dapat menyediakan dahan, lantas menjadi tempat anak dia bermain buai.
Seterusnya untuk cucunya pokok itu menjadi tempat berteduh untuk dia membaca buku...
dan seterusnya untuk cicitnya pokok itu memberi buah untuk dinikmati..

Itu adalah makna literal gambar.

Tapi jikalau kita lihat gambar ini dengan konsep yang lebih 'deep', kalau kita analogikan..

Pokok itu ibarat harapan.. yang tidak menampakkan hasil dengan segera. 

Ibarat usaha dakwah yang nampak sebegitu kecil, yang langsung tidak nampak akan sumbangannya kepada ' the big picture' atau 'the ultimate agenda'

Secara analoginya, Islam itu ibarat benih pokok yang ditanam. Buah itu pula ibarat tamadun khaira ummah.

We're not there yet, and the process is long (super duper long), but if we're keep progressing towards it, if we all work together, then we can achieve this ultimate goal! 

Tahu kisah Sultan Muhammad Al-Fateh? 

Lihat hadis di bawah :

Rasulullah s.a.w telah bersabda yang bermaksud:-
" Kota Konstantinopel akan jatuh ke tangan Islam. Pemimpin yang menaklukinya adalah sebaik-baik pemimpin dan pasukan dibawah arahannya adalah sebaik-baik pasukan."
Hadis riwayat Imam Ahmad

Hanya setelah lebih 800 tahun hadis di atas menjadi kenyataan. 800 YEARS. 

Setelah lebih 29 kempen yang dijalankan!

Terbukanya kota Konstantinopel bukanlah usaha Sultan Muhammad Al-Fateh seorang, tapi juga sumbangan usaha oleh mereka-mereka yang sebelumnya. 

So..
You never know what ever contribution you are doing to this Ummah, what ever 'seed' of good deed your doing today, might later turn itself into a 'fruit', 800 years later. 

The fruit of a better Ummah. 

So don't give up. Don't ever belittle what effect you can do for the future, for the future generation. Hayati makna 'butterfly effect'. You alone might not make such an impact. But together...we can do so much.

Bak kata seorang senior ku, perlunya untuk kita 'mencipta 'klon-klon' kita yang lebih hebat daripada kita untuk menyambung kembali tugas-tugas "ya'muru bil ma'ruf, wa yanhau 'anil munkar"' (Senior, 2015)

So get on with nurturing that 'tree' yow!

#GenerasiPenerusHarapanUmmah
#GPHU!





There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...