Best Blogger Tips

Wednesday, 8 October 2014

Mad'u bunga dan mad'u pinecone

'Adalah hujan yang menyemarakkan bunga, bukan petir'

'Your point?'

' Dalam 'menyemarakkan' peribadi mad'u, 'approach'nya perlu gentle macam hujan, bukan gerun macam petir. Daie sekarang terlalu bersifat petir dari hujan'



'Huhu. Betul tu. Tapi kau ambil contoh bunga. Bunga memang kena gentle dengan dia. Sifatnya 'delicate' gitu. Perlu berhati-hati. Tapi bagaimana pula dengan buah pinecone?

'Kenapanya dengan buah pinecone? Macam lari topik je kau ni'

'Haha. Untuk 'menyemarakkan' buah pinecone (nak sebarkan benihnya jadi pokok), pinecone itu perlu undergo intense heat. Dalam erti kata lain, pinecone ni perlu kena dengan api baru boleh keluar benih jadi pokok. Sebabnya pinecone ni keras diselaputi dengan cecair pekat bernama resin. Hanya api boleh mencairkannya. Bukan hujan. Itu fasal hutan kekadang perlu 'forest fires' ni. Untuk tampil lebih cantik.

'Jadi maksud kau kita perlu daie bersifat api? Begitu?'



'Haha. Sama ada nak ambil approach api atau approach hujan perlu consider mad'unya pesen apa. Adakah mad'unya bersifat bunga, (perlu berlembut dengannya) atau bersifat pinecone (perlu pendekatan yang lebih tegas). Ada faham?

'Ooo. Jadi kita harus fleksibelkan diri lah ye? Mengikut 'target' kita?'

'Yes. Lain orang lain cara. Ada yang mengibaratkan daie ni umpama doktor dan mad'u sebagai pesakitnya. Doktor, tugasnya yang pertama adalah harus mendiagnosis pesakit. Cari masalahnya apa. Apakah kaedah paling sesuai. Kemudian baru beri ubat ubatan yang sepatutnya. Begitu juga daie. Setelkan taaruf dan tafahumnya. Fahami mad'u. Baru beri 'ubat' berupa kata nasihat dan teguran'

'I see. Tapi ramai daie 'skip' part diagnosis tu kan? Terus aja bagi 'ubat''

'Itulah pasal, niat nak menyembuh, tapi pesakit makin sakit. Niat nak menasihati, tapi mad'u makin jauh. Walhal nabi pun suruh kita mendekati mad'u mengikut kemampuan akal mereka. '

'Faham faham. Tapi kan dude, kau tadi sebut dua jenis mad'u je. Mad'u bunga dan mad'u pinecone. Aku nak jadi mad'u pesen lain boleh?

'Haha. Kau nak jadi mad'u apa? Dan dah kenapa?'

'Kau tahu bunga silphium perfoliatum? Dia pesen bunga yang boleh tahan extreme weathers. Kena gasak dengan banjir ke salji ke watlek je. Weather biasa biasa macam hujan pon watlek je. Aku nak jadi mad'u pesen bunga yang ni. Kekadang kita terlalu fokus nak beri nasihat macamane, jadi daie yang macamane, terlupa nak belajar TERIMA nasihat macamane, jadi mad'u yang macamane. Bagaimana silphium menerima variety cuaca, aku mahu belajar menerima variety approach daie.'

'Betul tu. Kekadang kita kena bersikap berlapang dada. Daie datang pelbagai cara. Ada yang buat style gentle ada yang gasak sikit. Tak mustahil mereka ada silapnya. Jadi takleh jugak nak demand 'Selagi dia tak nasihat aku soft soft jangan harap aku dengar' Takleh jugak 'huhh! Nasihat aku gaya lembut lembut  ni untuk aku yang hati batu mana hingin aku dengar'. Ego tu namanya'

'Jadi mad'u adaptable gituhh.'

'Dan jadi daie fleksibel gituhh. Pehhh. Mantap amar makruf nahi mungkar di donia ini nanti'

'Kita saling berpesan-pesanan ye bro'

'InsyaAllah. Teguran itu kan tanda kasih sayang.'


Peah : Saya pesen bunga. Bercita cita jadi silphium. InsyaAllah aamiin.




                                                                   *Tamat*

Friday, 27 June 2014

Kita semua tak matang! And never will be, muahaha!

*FACEPALM* 

Pendahuluan

Mohon buntangkan mata, lopongkan mulut, buat bunyi tersedak tanda terkezut yang AKU, si budak comot yang boleh memegang rekod dunia orang yang paling kerap dipanggil tidak matang hendak mencoret sesuatu mengenai kematangan. Homaiiii homaiiiii. Pengsan doploh saat. Hahaha. Aku pon macam ragu-ragu sebenarnya. Seolah-olah budak yang baru belajar main masak-masak hendak menjadi chef restoran terkenal. Perjalanan masih jauh, rasa cam tak layak je. Tapi konpiden itu penting, so what the heck, kalau hang sudi (please sudi please sudi ahaks) teruskanlah pembacaan ye? 

Perspektif aku mengenai apa itu matang?

Begini. Aku mempunyai perspektif yang berbeza mengenai kematangan. Segalanya bermula dari kata-kata orang. Sejak meniti usia remaja hinggalah ke young adult ni, pesan-pesan orang sekeliling aku 'Peah, kau matang lah sikit.' For each of my birthdays, pasti ada sahaja yang wish 'Harap dianugerahi kematangan. Dah besar kan, matang yok tanak macam budak-budak dah'. 

Aku pon mencari-cari lah erti kematangan ni. Apa kebenda matang ni sebenarnya wehh? Kekadang aku gi sesuatu tempat, orang cakap 'Peah dah matang lah sekarang'.. selang beberapa hari 'Ishhh Peah kau ni bila nak matang haa??'. Confuse dohh aku! Matang ni ada label kat dahi ke apa? Apa yang aku buat yang buat orang label aku tidak matang, and apa yang aku buat yang buat orang label aku matang? Aku sungguh tidak tahu. Aku juga tidak tahu dan tidak faham, kenapa orang sekelilingku semua mengejar matang. Malah ada yang declare sudah 'matang'. Wahh, dasyat habis. Kongsilah rahsia sama titewwwww (hahahak mohon jangan lempang)

Penemuan aku. Jeng jeng jeng!

Memandangkan tiada siapa yang dapat memberikan aku penjelasan mengenai apa itu matang, maka aku mencari dengan sendiri. Setelah explore punya explore, cuma ada satu definisi matang yang aku cukup setuju. Lihat di bawah. 


Yess Bruce Lee this is it! Pada aku kematangan yang dilihat dari sudut perspektif ini menjelaskan segala-galanya. Meh aku bagi points kematangan dari sudut pandang aku,sang hamba yang kerdil tapi overweight ni. 

1. Tiada istilah matang dan tidak matang. Mungkin cuma 'kurang matang' atau 'lebih matang'. Kerana matang ni adalah 'ongoing process'. Ia bersifat berterusan. Sama juga macam belajar. Takde budak yang tak pernah belajar dan budak yang sudah 100% belajar segalanya. Kerana ilmu ini terlalu luas. Begitu juga dengan kematangan. Kita PASTI ada sesuatu mengenai diri kita yang masih boleh diperbaiki. Maksudnya kita masih ada ruang untuk menjadi lebih baik, untuk improve, maka 'kematangan' masih tak dicapai. Memandangkan kita ni dikurniakan sifat lupa, tak maksum, maka kesilapan dan kekurangan tu sah sah pasti ada dan sentiasa ada.Pada aku melabel seseorang tidak matang sama juga dengan mengatakan pada dia bahawa dia tidak pernah belajar apa-apa.Dan mengisytiharkan diri itu matang seolah-olah mengatakan bahawa dia sudah belajar segala-galanya.

2. Aku melihat ramai meng-rigid-kan konsep matang ni kepada beberapa perkara; antaranya pengurusan diri, sentiasa bersikap serious,berkebolehan untuk menerajui pimpinan, kurang gelak dan main, dan pandai marah orang bawahan. Pada aku,konsep matang sebegini, sempit. Matang pada aku, adalah segala perkara yang kita belajar untuk menjadi lebih baik. Aku melihat kematangan pada orang yang reti berucap terima kasih setelah dibantu. Pada orang yang meminta maaf setelah berbuat kesalahan. Pada orang yang tidak segan untuk menyatakan kasih untuk sahabatnya. Hatta pada orang yang hanya makan nasi bujang kerana tidak mahu menyusahkan makbapak dengan meminta duit! Tiada sapa yang sepenuhnya matang, dan tiada sapa yang sepenuhnya tidak matang. Jadi kenapa melabel? Aku adalah pemerhati. Budak itu perangai happy-go-lucky habis, havoc bila dia ada, tapi bila diberi tanggungjawab untuk buat kerja, dia buat dengan dedikasi. Bukankah itu kematangan? Budak itu suka main-main, tapi bila diuji, dia beristighfar dan munasabah, tenang relakkkss dan menerima ketentuan. Bukankah itu kematangan? 



3. Kalau dengan mempunyai kematangan seseorang itu mudah menjadi judgemental, maka biarkan aku 'tidak matang'. Kalau dengan mempunyai kematangan seseorang merasakan diri dia sudah bagus, maka biarkan aku 'tidak matang'. Aku menyukai kalau aku boleh melihat kebaikan dalam setiap orang. Aku juga menyukai kalau aku sedar bahawa masih terlalu banyak pasal diri ini yang harus diperbaiki.



4.Aku tidak memarahi mahupun menyimpan dendam terhadap orang yang pernah mengatakan aku tidak matang. Kerana itu benar. Actually benar tapi kurang tepat. Aku 'kurang matang'. Kerana aku masih belajar. Bila diingatkan sebegitu, tandanya orang melihat aku mempunyai potensi untuk menjadi lebih baik lagi. Alhamdulillah. Kawan-kawan, perluaskan lah konsep matang itu. They say experience is the best teacher. We all have different experiences but why are expected to have the same qualities? Bukankah Umar Al-Khattab dan Abu Bakar berlainan sungguh sifatnya? Tapi Rasulullah SAW menerima perbezaan mereka. Seringkali kita diminta untuk matang sebagaimana orang yang lain.Orang ni matang tang ni, yang ni matang tang lain. Kalau orang ni cepat matang tang ni, mungkin orang lain lambat cikit tapi part lain dia dah matang dulu. See see see?

Akhir kata..

'Aku masih kurang matang. Aku mahu lebih matang. Moga dipermudahkan usaha' 

Ini cumalah satu pandangan aku sahaja. Pandangan yang aku pegang. Apa yang aku wish to achieve dari penulisan ini adalah untuk mengajak kita semua melihat setiap manusia itu dari sisi yang berbeza, yang positif. Menghargai proses belajar manusia. Sama-sama membimbing dalam membantu yang lain membuat 'U-TURN'. Supaya kita tidak lupa akan diri kita yang masih banyak kekurangan. Supaya beringat satu jari yang menunding 3 lagi jari terarah kepada kita. Sometimes we push people to change, forgetting that we are also in need of change. 

Selamat muhasabah. 


Friday, 30 May 2014

Al-kisah gajah yang berputus asa dan keldai yang tak berhenti berusaha


Haloooo. Kalau korang perasan sekarang trend kita belajar dari binatang. Belajar dari panda, belajar dari babi. Femes amos binatang sekarang I tell you, jeles I tau. Gegegegegegege ayat minta penampor. Anyways, sekarang ni aku nak kongsikan dua kisah berkenaan binatang. Satu pasai gajah, lagi satu pasai keldai. Kita boleh belajar sesuatu daripada mereka ni tau! 

Kisah satu - Gajah yang berputus asa


Pada suatu hari, seorang lelaki berjalan-jalan mengelilingi sarkas. Ye, dia datang sebab nak tengok pertunjukan aksi gajah. So beliau ronda-ronda lah keliling sarkas tu, mana tau, sebelum pertunjukkan boleh nampak gajah-gajah yang akan beraksi. Nak dijadikan chegito, dia pongg jumpa gajah itu. Dan alangkah terkejutnya beliau apabila melihat...

HANYA TALI KECIL SAHAJA YANG DIIKAT PADA KAKI HADAPAN MEREKA! 

Tiada rantai, tiada sangkar ke hape. Cuma tali kecil itu. Kalau mereka (gajah-gajah itu) nak, gerak sikit pon confirmmmm putus! Lari lah sebebas-bebasnya. Yang hairan nya, gajah-gajah tu duduk diam saja. Pelik bin ajaib sungguh lelaki tu. Curious habis dia. Tak puas hati dengan apa yang dilihatnya (entah-entah gajah ni diberi dadah ke) dia pon bergerak berjumpa orang yang bertugas untuk menjaga dan melatih gajah-gajah sarkas itu. 


Lelaki itu lalu mempersoalkan kenapa gajah-gajah itu bersikap seperti itu. Tidak melawan walhal mereka boleh sahaja putuskan tali itu dengan senang. "Ohhh itu, " kata jurulatih berkenaan, "ketika mereka kecik dahulu (muda) kitaorang  telah gunakan tali saiz yang sama untuk mengikat mereka dan, pada usia itu, ia sudah cukup untuk memegang mereka. Apabila mereka dah besar, mereka telah di-mindset kan bahawa mereka masih lagi belum mampu untuk melepaskan diri dari ikatan tali itu. Mereka masih percaya bahawa tali kecil itu boleh memegang mereka , jadi mereka tidak pernah cuba untuk membebaskan diri. "

Lelaki itu kagum . Haiwan ini pada bila-bila masa boleh membebaskan diri daripada ikatan mereka tetapi kerana mereka percaya mereka tidak boleh, mereka telah terperangkap di takuk lama selamanya.

Cerrr kita reflect dengan kehidupan kita. Berapa ramai daripada kita yang melalui kehidupan dengan kepercayaaan kita tidak mampu buat sesuatu, hanya kerana kita pernah gagal sebelum ini dalam percubaan? Dek kerana kegagalan yang satu itu, kita berhenti mencuba dan berputus asa! 

Kegagalan adalah normal; ia lumrah hidup, tidak dapat lari daripadanya. Ia harus dijadikan sebagai suatu pembelajaran, bukan penyekat untuk terus berusaha. So uols janganlah jadi seperti sang gajah ye! Keep it up and don't ever give up! 



Kisah dua - Keldai yang tak berhenti berusaha



Pada suatu hari (pada suatu hari lagi, langsung tak kreatif aku nim, huarghhh ahhh lantak kikikiki maap) keldai kesayangan seorang lelaki telah jatuh ke dalam lubang yang dalam. 




Dalam gilaa yowww, lelaki tu dah cuba sehabis baik dah nak tarik keldai dia, tapi gagal! Masa berlalu dengan pantas, dan melihatkan dia dah ikhtiar sehabis baik, dia pon membuat keputusan untuk tanam keldai kesayangan dia tu hidup-hidup. 'Yelah, baik dimamposkan je dari seksa dia lapar segala' pikir lelaki itu. Jadi dengan berat hatinya, dia pergi amik tanah dan dia tuangkan tanahnya itu ke atas keldai..



Keldai merasai hempapan (ehh ada ke perkataan ni???) tanah ke atas badan dia, lalu dia pon kirai (goncang) tanah tu dari badan dan dia pon naik sikit. 





Tuan dia tuangkan lagi tanah tu.. sekali lagi keldai tu kirai tanah dari badan dia. 

Tuan keldai tuangkan tanah, keldai kirai lagi dan lagi dan lagi. 


Semakin banyak tanah dituang, semakin tinggi paras tanah tu, maka makin tinggilah kedudukan keldai tu sebab keldai tuh sentiasa kirai tanah yang dihempapkan dan naik ke atas tanah yang baru dicurahkan.




Setelah sekian lama, keldai tu pon selamat ke darat! Wuhuuuu, happy ending!

Kalau kita analogikan. Lubang tu adalah kehidupan kita. Tanah yang dicurah/dituang adalah cabaran, masalah, ujian, cubaan dalam kehidupan. Kalau kita tepis masalah-masalah yang dihadapi lalu kita 'move on' (sepertimana mana keldai naik ke atas tanah yang baru dicurahkan) pasti kita akan bertemu kejayaan! (sepertimana berjayanya sang keldai menemui darat!).

Kesimpulan

Apa beza sang gajah dan keldai? Well diorang dua-dua pernah terperangkap (dalam masalah; gajah dengan kakinya yang terikat, keldai terjatuh dalam lubang). Cuma sorang usaha sorang tak usaha saja. Gajah dia gagal sekali melepaskan diri dia tanak usaha dah. Keldai walaupon tuan dia gagal berkali-kali nak tolong dia, dia usaha jugak. 

Tahu formula success apa?


And of course du'a!  May we all be granted with glorious success, InsyaAllah! 

Ayat Al-Quran

Firman Allah Taala bermaksud:

“….Dan kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai dugaan dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan….” (Al-Anbiya:35)

&

“….Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka….” (Ar-Ra’du:11)

The original version of the stories is in English. Credits here
Donkey in a hole comic here

Thursday, 29 May 2014

Analogi mudah berkaitan isu ‘Don’t rape’ dan ‘Don’t get rape’

Pemahaman masyarakat

Haaa gituhhh. Aku kembali dengan satu lagi analogi. Aku amat suka analogi. Bagi aku analogi ni memudahkan pemahaman sebab ia memberi kesan visual pada minda. Does that make sense? Papelah, kali ni aku nak propose suatu anologi berkaitan isu yang sudah pon aku tulis diatas, iaitu ‘Don’t rape’ dan ‘Don’t get rape’. Apakah beza antara dua itu? Well don’t rape adalah pesanan buat laki-laki, manakala don’t get rape adalah pesanan buat gegurls sekalian. ‘Kes rogol – who is to blame’ banyak didebatkan. Adakah rogol ni salah laki ke salah pompuan?

Well ada pesen manusia yang cukup bertuah tu kalau bab kes rogol ni, suka sangat menundingkan jari kat pompuan. Pompuan tu seksi lah, pompuan tu caya sangat kat jantan tu, pompuan tu bodoh lah semua ada.  Siap kasi peribahasa dia..

‘Kucing mana yang menolak ikan?’

Seolah-olah lelaki tiada daya usaha langsung kalau nak mengelak dari rogol ni. Seolah-olah gegurls memang menjemput untuk dianiyakan. Dan lagi satu, kucing tu binatang. Dia ada natural instinct. Tujuan dia pon untuk survival. Dia mana leh beza baik buruk, betul tak betul. Dah ada ikan tu dia ngapp lah. Yang laki nak mencontohi kucing kenapa, gegegegegege.


Gegurls and boboys sekalian…

Laki-laki bukan panadol soluble and pompuan bukan air. Bila bertembung terus dengan AUTOMATIKNYA jadi vigorous reaction. Kita ni manusia, ada akal, bukannya chemical elements.  Kita diberikan nikmat untuk berfikir secara rasional, membuat keputusan, menganalisis tindakan yang akan dibuat. Hakikatnya rogol ini adalah SEBUAH PILIHAN. Bukan automatic reaction mahupon involuntary reaction macam knee jerk tu.  Kalau ia adalah automatic reaction, maka habislah kita wanita. Habis semua pakat laki nampak pompuan seksi, alone, tempat gelap, terus merogol.  So analogi aku hape..?



Analoginya..

Well. Memandangkan team pembangkang (eceh buat gaya debat pulakkk) menggunakan peribahasa binatang untuk menegakkan benang yang basah, maka aku pon nak pakai binatang untuk keringkan benang tu and kasi ia lurus (sengal, I know, maapin guwe). Hahaha. Gituh., tadi bukan main bebel cakap kenapa contohi binatang bagai. Lek lek baca dulu.

Tahu tak pasal pemburuan haram badak dan gajah? Well gajah dan badak dua-dua diburu dek tanduk depa tu. Kalau untuk badak kita panggil horn, gajah punya kita panggil tusk. Meme kejam aku cakap kau pemburu haram ni. Dia nak amik horn and tusk tu dia bunuh dulu binatangnya. Kasihan betul.

Aku disini buat analogi

Perogol = Pemburu haram
Perempuan/potential victims of rape = Badak / gajah

Haha sorrryyy gegurls and boboys.

SEKARANG NI. Kalau dalam kes berkenaan, kita suruh badak and gajah tu supaya berhati-hati dengan pemburu ke kita suruh pemburu untuk hentikan pemburuan haram depa tu? Mesti kita suruh pemburu tu yang stop. Kita kasi saman orang yang memburu. Kita masukkan dalam lokap. Pasai apa? Sebab punca masalah segala adalah dek pemburu. Pemburu yang tamakkan harta (horn and tusk tu teramat lah mahal apabila dijual di black market).


Sama macam kes nga perogol wehh. Laki yang merogol, yang buat salah, kenapa suruh perempuan je yang menjaga diri? Keyhhh fine badak and gajah tu mana boleh pikir sendiri, mana boleh suruh jaga diri. Dah tu hang uat analogi kucing tu pasai apa? Kucing pon tak dapat pikir. Haaa. Kalau pemburu haram ni ada kita nak consider background dia ke hape? Oh tidak! Terus kita marah dia buat aniaya kat binatang. Tapi perogol kita nak consider latar belakang family semua. Ni dia buat sesame manusia kodd! Hakikatnya dia boleh pilih nak buat jahat ke baik. Kalau semua orang ‘dimaafkan’ untuk berbuat jahat sebab latar belakang family broken kena dera segala, habis gasaklah dunia ni. Hancurrrr. Nak selidik family background dia silalah, tapi janganlah seolah-olah menjadikan ia alasan dia ‘dibolehkan’ buat begitu. Ingat, bersepah-sepah orang dari family tak elok tapi dia jadi manusia. Tahu tak kisah dari zaman Nabi Musa dimana seorang anak yang taat perintah agama menjaga mak bapa yang dah bertukar jadi babi (kerana melakukan dosa besar). Parents dia non-practising, tapi nanti dia (anaknya) akan berjiran di syurga bersama Nabi Musa!


Tapi. Saman, masukkan dalam lokap pon tak kesan sangat tau dengan pemburu-pemburu ni. Dorang pikir untung yang leh dapat. Satu horn tu boleh cecah 300,000 dolar amerika tau! Punya mahal. Kalau nak mata duitan tu letak tepi lah saman ke lokap ke. So apa yang conservationists buat? Well, dorang inject  binatang tu sampai pengsan, pastu potong lah tusks and horns tu. Yelah, bila dah remove, hilang point lah nak buru. Takde pulak aku dengar orang buru sebab daging dorang sedap ke hape. Meme diburu sebab tusks and horns depa tu.  Dah takde tusks and horn tu maka berkurangan lah kes pemburuan.


                Jadi maksudnya apa? Selain dari pemburu haram disuruh untuk stop memburu, sebagai precaution (untuk orang yang tak reti bahasa) maka rhino and gajah pon kena lah dibuatkan sesuatu pada mereka untuk dielak diburu. Kalau benda ni diaplikasikan pada kes rogol, it basically means gegurls pon kena lah berhati-hati dan mengambil langkah tertentu agar tidak jadi mangsa rogol. Pakai baju tu tutup aurat. Jalan jangan sensorang. Jangan lalu tempat gelap. Jangan percaya sangat kat laki nim. Keluar baca lah mathurat, ayat kursi . Minta perlindungan dari Allah. Inilah usaha dari pihak pompuan. Ikhtiar.
  


Islam itu syumul dan adil

Islam ni lengkap I tell you. Garis panduan dah sedia ada dah, tinggal amik tanak amik je. Dan ia tak berat sebelah. Kalau laki-laki diberi perintah sekian-sekian tapi tidak pada perempuan dan sebaliknya, pasti ada hikmahnya.  Kalau orang nak cakap rogol adalah untuk melempiaskan nafsu, Islam dah gariskan camne nak buat bab nafsu ni

Rasulullah bersabda, bermaksud: “Wahai golongan pemuda! Sesiapa yang berkemampuan untuk al-baah maka hendaklah dia berkahwin kerana sesungguhnya perkahwinan itu lebih menundukkan pandangan dan memelihara kemaluan. Sesiapa yang tidak mampu maka hendaklah dia berpuasa kerana puasa itu penghalang baginya (daripada syahwat).” – (Riwayat Bukhari, Muslim, Tirmizi, Nasai, Abu Daud, Ibn Majah).

Takde dimention khas untuk laki-laki je or pompuan-pompuan je. Dua-dua laki and pompuan kalau nak pelihara nafsu, eloklah kawin.  Tak mampu, puasa.

Apa lagi?

 قُلْ لِلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ ° وَقُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ
سورة النور, أية 30-31

Maksudnya: “Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang laki-laki yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat. Katakanlah kepada wanita yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya.”
Surah an Nur, ayat 30-31 

Nampak tu? Laki-laki beriman, wanita yang beriman. Dua-dua kena jaga.

Kesimpulannya..

                Tak usahlah tunding jari, khususnya pada wanita kalau bab kena rogol ni. Aku sedih tau. Salu yang menuduh ni, perogol tu langsung tak dipersalahkan.  All the blame is on the shoulders of the victim. Cer kau pikir, kau kena rogol, dara hilang, malu, sakit, traumatized for life.. pastu orang dengan senang hati cakap kau yang salah. Kau yang buat tak betul . Kau yang tempt laki tu. Apa perasaan? Kita boleh cakap sebab bukan kita yang kena, bukan ahli keluarga kita yang kena.  Cer ahli keluarga kena? Tak ke menyumpah seranah perogol tu. Ada nak buat background check ke hape? Non hadooo! Wrong is wrong lah. Banyak je kes pompuan tu tak salah hape pon. Tahu tak banyak kes rogol adalah dalam kalangan orang yang kita kenal? Meaning bukan strangers? Maksudnya rape by family members, friends. Haa. Tempat selamat, orang yang kononnya boleh dipercayai, baju salu dah betul dah, dah tu, what went wrong? Orang kalau dah nak buat jahat, tak kira tempat or mangsa wehh.  

‘It takes only one side to create war. But both sides are needed for peace’ – can’t remember who.

                  Senang citer, marilah kita sama-sama main peranan. Khususnya laki. No reason eyhh to rape ni. Dosa besar, perit nak tanggung kat akhirat nanti.

Kalau ade lagi orang buat statement berbunyi ala-ala pompuan yang salah, laki tak dapat kawal diri mereka sebab pompuan punya fasal, pompuan yang vulnerable jadi easy target,  tunggu sajalah aku paste link post ni kat comment. Mohon baca sampai habis. Tak setuju dipersilakan untuk kata. Hakikatnya kena terima, takde benda salah kat dunia ni kita buat boleh lepas dengan alasan. Allah soal nanti ingat boleh nak tunding-tunding jari?




Sekian sahaja daripada aku. Aku minta maaf kalau post ni berbaur emosi marah, tapi meme aku geram sikit. Kita harap laki ni jadi protector. Bukan sang danger. Ni lain jadinya. Jadi protector kepada sang danger. Hok orang yang salah kita pertahankan. Aduh pening kak peahhh ni haaa.

Moga kita semua diberi pelindungan, dari berbuat jahat dan dari kejahatan itu sendiri. Aamiin. Salah silap harap ditegur. Selamat beramal :) 

Tuesday, 27 May 2014

My ideal room


Okay so my room kinda looks like this one, I mean the structure, not the design. It has two windows, except the other window is not so close to the corner like in the above picture but rather to the middle. This idea is kinda cool huh? But I like waking up to a sunrise, so I definitely want the bed right beside the window. 


Okay here is another picture to give you an idea of what my room looks like. 


Okay so this is my ideal room! My current room is a bit bigger than this one so I'm thinking of getting customized furniture (know any good ones?) and I have to add some extras to the room like a dressing table and a bookshelf.  Imagine in the middle of the striped walls there is a window, and above the study table, another window. Wallah! My room. 

There are some other ideas I just love love love and definitely going into my '..or maybe-this-one' list, among them...


Okayy loveeee the study table, and I love mirror wardrobes coz they make the room look bigger! And there is a bookshelf above the study table, so I would totally save space! 

A similar concept..



Other ideas I just loveeeeee (but a bit hard to make it come true as its not so practical)!


I think this is super cute! I love lots of drawers and I need a wardrobe,obviously, so combine the two. Saves space, yayyy! But, I don't think my wall (on the right side of the window) is wide enough to fit in a properly-sized wardrobe, so sobs to that!


And this! And look at the wallpaper! Totally vintage, me loveyy much! This is a really cool idea too, except I would change it to being single bed. However! A pillar in the middle of my room would look totally awkward, (the above one doesn't coz it's beside a door) and I don't think this would fit in my bedroom anyways. 

Other ideas I can manipulate around with..


I can do a real simple one; bed beside window, study table in the middle, wardrobe on the other side. 

 

Or leave the middle, and put both the wardrobe and study table on the far left. hurmmm


A slight change from my first idea of an ideal bedroom, instead of having the wardrobe beside the study table, why not a bookshelf? 


Love the loooooongggg study table. Coz this gal needs her study space man! Lewls


Ahah! sliding-door wardrobe at the foot of the bed. Might consider it.


A much simplified version of the first idea. But I think the corner wardrobe is super cute so maybe not. We'll see.


 Okay so change the middle part of the room with a bed, and the left, a sofa. I WOULD LOVEEEE TO HAVE A SOFA IN MY ROOM! Coz I like sleeping on sofas, it feels somehow more comfortable to me, donno why..


Huh, make room for tv! Kinda cool!


Love the study table and wall paper!!! Arghh!!!


Okayyy lovvvvvvvvvvveeeeeeeeeeee the wardrobe idea at the foot of the bed, I mean or me personally, its ingenious way to save space and not make it look cramped or weird.. The study table is a bit small for my liking, but we can adjust it to having a corner study table like previous ideas. Y'know a bit of mix-n-match! 


Okay so I know I said that I wanted to have the bed right beside the window but this is a really cool idea! Not to mention gorjezz!  And on the left side of the room I can have a huge mirror which I love coz I love mirrors yayy!


Again, a similar idea to previous ones.. A wardrobe in the middle. Hurmm. See, I have a window there, but heck who cares it's just a view of my neighbour's house, so I don't really need it nways. Huhu


Another idea for saving space! Kinda like it, though it does look a weeeenyy but odd. To me at least.


Just a thought, maybe I can have like the above one and have the furniture be built around the window. A bit out out of reach though. hmm


Love the study table, and omgeeeeeeeeeeeee how gorgeous is the theme here?? 


Simple. and I like the hanging rack.


See how beautiful it is having the study table facing the window? And I love the way it's sorta joint with the bookshelf + wardrobe. Genius! 


Another simple idea...

Ok there are still lots of ideas, but lets just let the pictures do the talking 



  
Take note : How gorgeous is the study table here??


Simple. Like previous ideas, study table and wardrobe side by side.


I just loveeee the sofa with wheels!! Nice study table too btw.


Same old same old


A nicer view of how a study table can merge with a bookshelf!


I love pink, cute vintage. 


Maybe a wardrobe like that?


Simple. again.


Pink study table. An idea.


Cute corner bookshelf. 


So I was thinking, how about I do tall wardrobes on either side of the bed? Coz the window is right in the middle, and there's not that much space.


This is kinda unique, I like it.


I like the study table with drawers that is not in level with the table! 


Again, study table coolio.


A study table on the side of the wardrobe! Genius if you ask me! 


Study table! 

  
Simple..

  
Told ya I was obsessed with sofas..


I want to literally cry seeing this study table!!


Just like the dressing table. 


Bedside lamp, then study table. huh. Might do it.


Looks super cramped this way, but I might give it a shot. 


Okayyyyyyyyyyyy I love the sofa ideaaaa!! Put in the middle of the room, the study table in the corner and the wardrobe beside it! Weee so cuteee!


Study table and huge round mirror! Scoree!


Haha I just like the details on the drawers that's all.


Hurmm, interesstiiinngggg


Corner shelf


I might actually widen the window. Its so pretty in this picture and I have a beautiful view from my room. 


Longgg cabinets - interesting


Study table.


Again, an idea. 


Study table 


Look at those knobs on the drawers! Total win! I want to do a pink/grey them or pink/chocolate theme


A long study table. Just what I want.


Study table again.


Ok get this. There are two beds right? Now replace the left one with a long sofa. How's that? I think I would like that! 


Study table and elevated bookshelves.


Love the dressing table. 


Simple. I think I'm repeating some pics -______-"


study table. Huuu~


OKAY I LOVEEEEEEEEEEE THIS IDEA I DONNO WHY I HAVEN'T THOUGHT OF IT BEFOREE!! 


One of my faves study table so far. 


The cutest corner bookshelf and look at those curtains!

Okay so that's about it! The renovation is not any time soon, maybe years (hopefully only a year) from now but it wouldn't hurt to dream a little early, lewls. Well hope I get to have my dream room soon or I'm gonna be single for a veryyyy long time (coz I might need to buy my own house and do it myself if its not gonna happen with my mum and dad, haha and think of how many years that would take!)

Toodles and feel welcome to give me your opinions! 
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...