Best Blogger Tips

Saturday, 19 November 2011

Analogy Bergambar : Aurat dan Maruah


             Jeng..Jeng..Jeng. I'm baccckk with a new entry! 

Okayy so today nak buat analogy bergambar. Hee >.<

Ini adalah 'ingredients' aku bagi menjelaskan topik kita pada hari ini. Buat mereka di luar sana, anda juga boleh get your hands on these ingredients bagi menghayati topik.heh.

So.. the ingredients are..

1) Moneyyy. hoh yeahhh. hee. okk. Money disini diumpamakan sebagai MARUAH. yes, maruah tuh tiada nilai bandingan but ini just perumpaan sahaja for easier understanding.ngee >.<


Next..



 2) Yezzzy. Plastic bag. Ini adalah 'pakaian' untuk menutup aurat. Huh? Tak pernah nampak orang pakai plastic as clothes pon. Oh duh. Memang tiada. But ala-ala ada. What seriously ke ? Oh yezzy. Ini adalah perumpaan bagi PAKAIAN JARANG DAN KETAT DAN ORANGNYA PULA TIDAK MENJAGA MARUAH. yes, selalu kan? eh? tak true? alahhhh agree lahh >.<

*ignore my imaginary conversation >.<


3) Ketiga! Handbag. Wohh. Lawa kan handbag. Ini juga adalah perumpaan kepada pakaian. Ia perumpaan bagi PAKAIAN YANG MENUTUP AURAT DENGAN BAIK TETAPI ORANGNYA TIDAK MENJAGA MARUAH . Haa. Dah banyak kan kes begitu. Manis bertutup tapi malangnya...

And lastly.... (drum roll please)


4)Aaaaaaaaaaaaaaa safe! Yes, ini pula adalah perumpaan kepada PAKAIAN YANG MENUTUP AURAT DENGAN BAIK DAN ORANGNYA CUKUP MENJAGA MARUAH. Yes, ciri muslimah sejati. Now scroll down for ma explanation! hee >.<

Got all your ingredients (apa yang aku rapu ni??!!) .Yes ? Fasten your seat belts and lets GOOO..!!! (ohoh ignore ignore)

Okayyy. Imagine you putting all that money inside the plastic bag. Like below.

And then imagine a greedy pencuri yang tengah sengkek, when he sees the above, agak-agak dia buat apa ? Choi! Rembatlah! Apa lagi! Betul tidak? Why? 

Ia jarang dan ketat. Dengan tang tang tang jelas menunjukkan bahawa ada moneyyy inside the bag. Begitu juga dengan kita. Apabila kita pakai clothes ala-ala plastic, lelaki-lelaki yang 'greedy' mulalah nak ambil kesempatan Why? sebab sudah ade 'preveiw' of our treasures! Takkan depa nak tengok je? Bak kata peribahasa tuh, Which cat would reject a fish in front of it ? Lagi satu, plastic itu melambangkan what's inside it tidak berharga. Maksud? Well..would you put your Rolex watch inside a mere plastic bag? Your diamonds?  Your gold? I think not. Mestilah prized treasures like that, we would place it in something more safe, something that actually shows its worth. Kotak yang vogue-vogue sikit ke. Kan.haa.  Maybe dalam plastic bag, kita letak sawi ke, kangkung ke, pau goreng ke (Aku tengah ngidam pau goreng T_____T )Same case with us women, wahai ladies-ladies sekalian. Kita mungkin kata, 'aku maybe pakai seksyyyy, tapi aku jaga maruah aku ok!' Yes, but the way we dress, it gives off signals to men out there, that we are the kind of women who doesn't have maruah (ok I admit, maruah in English apa? Dignity eh? Somebody please google translate). Would we like men to have assumptions like that on us ? No no no. Obviuosly. Duh.Laggii satu! Plastic tunjuk money right? Well pakain ala-ala plastic tunjuk asset. Kan boleh bisa riak dek tunjuk orang just how much money kita hado. Boleh juga jadi riak dek tayang orang itu dan ini. Riak itu sudah salah, inikan riak menunjukkan benda yang tak patut ditunjuk.

Ok now imagine putting your money inside the handbag.
Can you see the money? No right! Woop-woop adakah mission ingin bebas pencuri selesai? Unfortunately,no. Cuba teliti beg ini. Ia tidak ketat. Tidak jarang. See money nonnn hadooo so where did it all go wrong? I tell you where. The latch. Yes, bahagian merah tuh. Yang menutup beg. Oh begitu rapuh security bagi menjaga something yang sungguh berharga! Yezzy, sekarang ini dah ramai menutup aurat, malangnya maruah tidak dijaga. Haruslah akhlak secantik pakaian. Tak gitu? Sekarang pon dah ramai kes ragut melibatkan handbag kan? Why? Coz it's easy! Easy peasy lemon squeezy. But not as easy as yang plastic tadi lah. Peragut tahu, take it and then just simply open the latch to get the valuables. Tambahan lagi anyone could do it.That is why, meskipun sudah berjaya menutup aurat dengan sempurna, sikap kita sendiri harus menunjukkan kita ini not easy. At first glance memang lelaki teragak-agak, agak-agaknya boleh tak I get my hands on this minah? Kalau tengok 'security' minah ini low je, mula lah dia! See, akhlak juga memainkan peranan, eventhough clothes do help.Lagi satu, bag-bag canggih ni pon boleh timbul riak kan? Pakaian dah ok, tapi buat kita riak. Hurm..

And the best---
The safe. Dari name pon dah tahu, ia safe. Lets cekidout the characteristics of the safe that should be reflected in the way we dress!

1) Tidak jarang. Tidak ketat. Tidak menunjukkan the valuables inside. Yes. Nampak the money? No kan. We should do just that. Wear something yang tidak jarang, tidak ketat, tidak menunjukkan 'treasures' kita. 
2) Strong security. Tebal. Siap perlu ada no pin lagi kalau nak buka. Women. Jaga maruah, jadikan diri anda punya strong security! Malah, youu should also have a pin no. Pin no women adalah 

S  U  A  M  I

sebab dia berhak kan.Not boyfriends.Not fiancées. But yang benar-benar dah halal bagi kita dan kita bagi dia. SUAMI. So maruah tetap terjaga. Hee >.<
3)Tidak menimbulkan riak. Tengok safe tuh. Simple je kan? Takde lavish mana pon. Biasa sahaja. Simple. Apa yang kita sarungkan ke badan kita haruslah sederhana, agar tidak timbul riak dalam hati. 
4)Gives impression what's inside is REAL VALUABLE. Hado letak sawi dalam safe? Kangkung? Pau goreng dalam safe? No kan? Apa yang selalu dalam safe? Benda-benda like gold, diamonds. Ruby ke(ooh I like rubies). Sapphire ke. Hapo-hapo jo lah yang treasure-treasure nih. So bila kita tutup aurat dengan baik, akhlak pon dijaga, sudah bagi impression kita ini sememangnya wanita yang punya harga diri yang tinggi! Kan best tuh? hehe XD.

That is it for now, harap anology aku yang tidak seberapa ini dapat membantu pemahaman tentang pentingnya jaga aurat,jaga maruah. It is to prevent robbery! Hee >.< .

Salam bermuhasabah :)


p.s drawings by me. Sorry kalau you all dapat ketumbit dek tengok pictures aku
p.p.s seriously peringatan buat diri aku juga. Banyak gila aku 'ouch' bila baca apa yang aku tulis sendiri.
p.p.p.s do suggest improvements, I wish to be serious in blogging :)

3 comments:

Healer said...

soffeaa!serious sweet n make sense!hoho.lepas ni kena jadi peti besi arr...haha.. ;) keep writing dear!nak baca banyak banyak lagi..request ni..huhu

Soffeatul Raunaqiah said...

Thanks syafaa :))) insyaallah :)

AFIQFAKHRI said...

nice :) already otw to become a serious blogger i guess.goodluck!

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...