Best Blogger Tips

Friday 20 March 2015

Koleksi resipi atkins (PART 1)


"Egg casserole"
Bahan-bahan:
3 biji telur
Separuh mangkuk kecil kobis
Cheddar cheese
Salt 
Pepper
Mayonnaise

Cara-cara:
1. Panaskan oven 175-190 Celcius.Guna api atas bawah.
2. Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk. Buat seperti telur dadar.
3. Tuang ke dalam bekas untuk dibakar dan taburkan cheese.
4. Bakar sampai golden. Cucuk dengan garfu untuk memastikan semua bahagian masak. 


"Chicken popcorn"
Bahan-bahan:
Ayam yang dikisar
Bawang (potong dadu)
Telur (Diasingkan bahagian kuning dan putih)
Blackpepper
Cheese

Cara-cara:
1. Gaulkan ayam yang sudah hancur dengan telur kuning. 
2. Gaulkan kesemua bahan kecuali cheese.
3. Buat bulatan dengan tapak tangan dan lubangkan sedikit menggunakan hujung pisau dan masukkan cheese.
4. Tampalkan balik lubang dan bulatkan balik.
5. Celupkan bebola ke dalam putih telur. 
6. Goreng sampai golden.


"Low-carb ice-cream"
Bahan-bahan:
1 biji telur
5-6 packet splenda
1 1/2 cawan whipping cream
1 teaspoon esen vanilla
2 sudu serbuk koko
1/4 cawan air sejuk

Cara-cara:
1. Putar telur sehingga gebu.
2. Masukkan splenda, whipping cream, esen vanilla, serbuk koko dan air sejuk.
3. Putar sehingga gebu dan kembang.
4. Masukkan ke dalam peti sejuk sehingga beku.


"Low-carb chocolate mousse"
Bahan-bahan:
1/2 whipping cream
4 teaspoons splenda
1/2 teaspoon vanilla extract
1 1/2 tablespoons serbuk koko

Cara-cara:
1. Masukkan whipping cream, splenda, vanilla extract dan serbuk koko ke dalam blender.
2. Blend sampai creamy and smooth.
3. Masukkan ke dalam gelas dan taburkan serbuk koko. Hias.


"Egg muffins" (untuk 12 pieces)
Bahan-bahan:
15 biji telur (dipukul)
1-2 cawan grated cheese
3 bawang (dipotong dadu)
Broccoli (dipotong dadu)
Mushrooms (dipotong dadu)
Capsicum (dipotong dadu)
Daging/ayam cincang (digoreng)

Cara-cara:
1. Panaskan oven 190 Celcius
2. Gunakan muffin pan yang ada 12 lubang dan spray dengan non-stick spray 
3. Letakkan daging cincang, cheese dan sayur sehingga lubang 2/3 penuh.
4. Masukkan telur yang sudah dipukul ke dalam setiap lubang hingga 3/4 penuh.
5. Kacau dengan perlahan menggunakan garfu.
6. Bakar selama 25-35 minit sehingga golden.

(Tahan seminggu di dalam peti sejuk) Reheat dengan microwave untuk 1-2 minit.


"Oopsie bread"
Bahan-bahan:
3 biji telur (Diasingkan bahagian kuning dan putih)
3 tablespoons cream cheese
1/4 teaspoons cream of tartar
1 packet splenda

Cara-cara:
1. Panaskan oven 300 Celcius; guna api atas bawah.
2. Campurkan kuning telur, cream cheese dan splenda dalam satu mangkuk sehingga smooth.
3. Dalam mangkuk yang lain, campurkan cream of tartar dengan putih telur. Beat dengan laju sampai fluffy dan bertanduk. 
4. Campurkan mix pertama (yang guna kuning telur) kepada mix kedua (yang guna putih telur). 
5. Ratakan atas dulang pembakar dan masukkan ke dalam oven
6. Tunggu golden (dalam setengah jam)
7. Tunggu sejuk dan masukkan ke dalam tupperware semalaman untuk lembut.


"Flaxseed wrap"
Bahan-bahan:
1 biji telur
4 tablespoons of flaxseed (grinded)
Garam
Minyak

Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan hingga menjadi pes
2. Ratakan atas permukaan pinggan membentuk bulatan
3. Masukkan kedalam microwave selama dua minit


"Cordon Bleu"
Bahan-bahan:
1-2 keping chicken breast (dipotong panjang)
1-2 keping cheese
4 tablespoon of flaxseed (grinded)
1 biji telur (dikacau)
Garam
Pepper

Cara-cara:
1. Ketuk ayam sehingga nipis.
2. Seasonkan kepingan ayam dengan salt and pepper.
3. Letak kepingan cheese.
4. Gulung ayam dengan cucuk dengan lidi.
5. Celup ayam dengan telur.
6. Gaul dengan flaxseed.
7. Goreng hingga garing. Sedia dihidang.


"Prawn dumplings"
Bahan-bahan:
Isi udang
1/2 tauhu petak
1 biji telur
Garam 
Pepper

Cara-cara:
1. Blend isi udang dengan tauhu petak. Letak sedikit air.
2. Campur daun bawang, telur dan perisa. Pastikan tak cair sangat tak pekat sangat.
3. Goreng dengan minyak panas hingga kuning. 



"Cheese-based Pizza"
Bahan-bahan:
Cara-cara:
http://simplymoilife.blogspot.com/2013/11/cheese-based-pizza.html


"Faux hashbrowns"
Bahan-bahan:
1 head cauliflower (grated)
2 biji telur
1/2 cawan cheddar (grated)
Garam
Butter

Cara-cara:
1. Rebus cauliflower dan toskan.
2. Lenyekkan bersama bahan-bahan lain.
3. Goreng sehingga keperangan. 


"Mashed turnips"
Bahan-bahan:
1 pound turnips (diced)
3 tablespoons butter
1 packet splenda
garam
1/4 ground pepper

Cara-cara:
1. Didihkan air dan masukkan garam
2. Masukkan turnip selama 20-30 minit. Cucuk dengan pisau untuk memastikan ia sudah lembut. 
3. Keluarkan dan keringkan. Masukkan kesemua bahan dalam blender hingga smooth. Sedia dihidang.  


"Mashed cauliflower"
Bahan-bahan:
1 head cauliflower
1 tablespoon cream cheese
1/4 grated parmesan
1/2 minced garlic
1/2 teaspoon salt
3 tablespoon butter

Cara-cara:
1. Masukkan cauliflower ke dalam air yang mendidih selama 6 minit
2. Tapis air dan keringkan dengan paper towel
3. Masukkan dalam blender kesemua bahan hingga smooth. Sedia dihidang


"Turnips and Cauliflower casserole"
Bahan-bahan:
1 lb turnips (diced)
1 head cauliflower
1/2 cup fat sour cream
4 oz. cream cheese
1/4 cup grated Parmesan cheese
Daging/ayam cincang (digoreng)
1 cup cheddar
1/4 cup chopped onions

Cara-cara:
1. Panaskan oven 375 Celcius
2. Didihkan air garam dan masukkan turnip selama 20 minit
3. Masukkan cauliflower apabila dah 15 minit
4. Keringkan dan mash atau blender
5. Tambah cream cheese, sour cream and cheddar
6. Tambah bawang dan daging/ayam cincang dan gaul
7. Letakkan dalam bekas, taburkan cheese dan daging/ayam cincang. Tutup bekas, bakar selama 30 minit. Buka dan bakar lagi 5-10 minit.

Boleh buat bentuk 'mini'/ guna cauliflower/turnips semata.


...atau bentuk cauliflower pizza casserole



TO CHECK OUT LATER :

http://simplymoilife.blogspot.com/2013/04/sengkuang-fun-fries.html

http://simplymoilife.blogspot.com/2013/04/chocolate-almond-muffin.html

http://simplymoilife.blogspot.com/2013/04/speghetti-zucchini-aglio-olio.html

http://simplymoilife.blogspot.com/2013/04/vanilla-panna-cotta.html


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...